October 10, 2024

De Tenniselleboog

Een tenniselleboog een overbelasting van de pezen aan de buitenkant van je elleboog.

Tenniselleboog: Wat is het en wat kun je eraan doen?

Je hoeft geen tennis- of padelspeler te zijn om last te kunnen krijgen van een tenniselleboog. Deze blessure, officieel bekend als epicondylitis lateralis, komt net zo vaak voor bij mensen die weinig of nooit een tennisracket vasthouden. Denk aan mensen die in de bouw werken, de tuinier fanaten of zelfs kantoormedewerkers. Maar wat is een tenniselleboog? Hoe krijg je het, wat je eraan kunt doen en belangrijker; hoe kan je het voorkomen?

Wat is een Tenniselleboog?

Kort gezegd is een tenniselleboog een overbelasting van de pezen aan de buitenkant van je elleboog. Deze pezen zijn verbonden met de spieren die je pols en arm helpen bewegen. Door herhaaldelijke bewegingen kunnen er kleine scheurtjes in die pezen ontstaan, wat zorgt voor pijn en irritatie. Zelfs iets ogenschijnlijk onschuldig als een schilderklus of het tillen van zware boodschappentassen kan de boosdoener zijn.

Hoe krijg je een Tenniselleboog?

Veel mensen denken dat alleen tennissers hiermee te maken krijgen, maar dat is een misvatting. Natuurlijk, als je fanatiek je backhand oefent zonder de juiste techniek, dan loop je een groter risico. Maar andere activiteiten, zoals typen, een stevige schoonmaakklus, of zelfs koken, kunnen ook leiden tot pijnlijke elleboogklachten. Alles waarbij je dezelfde beweging keer op keer maakt, kan de pezen in je elleboog belasten. Zelfs iets ogenschijnlijk onschuldig als een schilderklus of het tillen van zware boodschappentassen kan de boosdoener zijn.

Symptomen van een Tenniselleboog

Hoe weet je nu of je een tenniselleboog hebt? Hier zijn een paar signalen om op te letten:

  • Pijn aan de buitenkant van je elleboog die kan uitstralen naar je onderarm en pols.
  • Zwakheid in je onderarm waardoor je moeite hebt met simpele dingen zoals een kop koffie optillen.
  • Pijn bij het vastpakken van dingen of bij polsbewegingen, zoals het draaien van een deurknop.

Als je deze symptomen herkent, kan het zijn dat je te maken hebt met een tenniselleboog. Gelukkig zijn er manieren om ervan af te komen.

Wat kun je eraan doen?

Als je vermoedt dat je een tenniselleboog hebt, zijn hier een paar tips om de pijn te verlichten en te herstellen:

  1. Rust: Klinkt simpel, maar het werkt. Geef je arm de tijd om te herstellen door activiteiten te verminderen die de pijn verergeren. Je hoeft niet stil te zitten, maar vermijd juist die bewegingen die de klachten veroorzaken.
  2. IJs: Leg een ijskompres op de pijnlijke plek. Dit kan de zwelling en pijn verminderen. Doe dit een paar keer per dag, zo’n 15-20 minuten.
  3. Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan je oefeningen geven om de onderarm spieren te versterken en je pezen soepeler te maken. Denk hierbij aan rekoefeningen en oefeningen om de pols te versterken.
  4. Braces: Een polsbrace kan de druk op je pezen verminderen en de pijn verlichten. Het is een simpele oplossing die vaak een groot verschil maakt.
  5. Medicatie: Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen helpen om de pijn en ontsteking te verminderen. (neem altijd eerst contact op met jouw huisarts voordat je medicatie neemt)
  6. Injecties: Als de pijn ernstig is en niets anders werkt, kan een arts injecties met corticosteroïden of andere behandelingen voorstellen. Chirurgie is meestal de laatste optie.

Hoe voorkom je een Tenniselleboog?

Voorkomen is altijd beter dan genezen, toch? Om een tenniselleboog te voorkomen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan je houding en bewegingen:

  • Gebruik de juiste techniek bij sporten en fysieke activiteiten.
  • Werk ergonomisch als je veel op de computer werkt.
  • Neem regelmatig pauzes bij repeterende bewegingen om overbelasting te voorkomen.

Conclusie

Een tenniselleboog kan je behoorlijk dwarszitten, of je nu een sporter bent of niet. Gelukkig zijn er genoeg manieren om de pijn te verlichten en weer terug te keren naar je dagelijkse bezigheden. Met een beetje rust, de juiste oefeningen en soms wat professionele hulp ben je vaak snel weer op de been. Dus of je nu een tennisspeler bent of een enthousiaste doe-het-zelver, let goed op je ellebogen en geef ze de zorg die ze verdienen!

Heb je last van een pijnlijke elleboog? Aarzel dan niet om een arts of fysiotherapeut te raadplegen voor advies en de beste behandelmogelijkheden.

Meer blogposts

Bekijk alles