October 10, 2024

De studentenelleboog

Een studentenelleboog is een ontsteking van de slijmbeurs (bursa) die zich bevindt op de punt van de elleboog, het olecranon.

De Studentenelleboog, de minst sportieve blessure

Als student ben je waarschijnlijk bekend met de lange uren studeren in de bieb aan een bureau, waarbij je vaak je ellebogen op de tafel laat rusten. Wat je misschien niet weet, is dat deze gewoonte kan leiden tot een aandoening die bekend staat als de "studentenelleboog", ook wel bursitis olecrani genoemd.

Wat is Studentenelleboog?

Een studentenelleboog is een ontsteking van de slijmbeurs (bursa) die zich bevindt op de punt van de elleboog, het olecranon. Deze bursa werkt als een kussen tussen het bot en de huid, en zorgt ervoor dat de huid soepel over het bot kan bewegen. Wanneer je echter langdurig je elleboog op een (hard) oppervlak laat rusten, kan de bursa geïrriteerd en ontstoken raken, wat leidt tot pijn, zwelling en roodheid. 

Oorzaken en Risicofactoren

Hoewel de naam suggereert dat dit probleem alleen studenten treft, kan iedereen die vaak druk uitoefent op zijn ellebogen, zoals schrijvers of kantoormedewerkers, last krijgen van bursitis olecrani. Een tijd geleden zagen we een vader die dit aan beide ellebogen had. Bij het voorlezen van zijn zoontje leunde hij op beide ellebogen op de matras en na 4 weken ontwikkelde zich dit tot twee studentenellebogen. Toch zien we het vaker bij studenten vanwege hun lange studietijd aan een bureau, waarbij ze onbewust hun ellebogen belasten.

Symptomen

De symptomen van een studentenelleboog zijn vrij duidelijk:

  • Zwelling: De achterzijde van de elleboog kan opzwellen tot een grootte die vergelijkbaar is met een golfbal.
  • Pijn: vooral bij het bewegen of steun nemen op de elleboog.
  • Roodheid: Dit kan soms voorkomen, vooral als de ontsteking erger wordt.

Wat kan je eraan doen, en belangrijker; hoe voorkom je dit?

Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om studentenelleboog te voorkomen:

  • Gebruik een zacht kussen: Plaats een kussen of een andere zachte ondergrond onder je ellebogen als je lang achter je bureau zit.
  • Verander van houding: Probeer regelmatig van houding te veranderen en vermijd langdurig leunen op je ellebogen (ook op een zachtere ondergrond dus).
  • Pauzes nemen: Sta regelmatig op en beweeg om de druk op je ellebogen te verminderen.

Heb je toch last gekregen? Rust en ijs zijn je beste vrienden. Geef je elleboog rust en koel het gebied een paar keer per dag met ijs om de zwelling te verminderen. Als de pijn echt erg wordt, kan een ontstekingsremmer helpen (overleg dit altijd met jouw huisarts!)

Voorkomen is beter dan genezen

Het goede nieuws: een studentenelleboog is niet ernstig en gaat meestal vanzelf weer over. Maar voorkomen is natuurlijk altijd fijner! Let dus een beetje op hoe je zit, zorg voor zachte ondersteuning en neem af en toe een pauze. 

Dus, de volgende keer dat je weer met je ellebogen op tafel leunt, denk even aan je slijmbeurs en geef je ellebogen wat liefde. Dat maakt het studeren een stuk comfortabeler!

Meer blogposts

Bekijk alles